Издателство "Суоми - МС" издаде книгата на Йоханес Линанкоски "Песен за огненочервеното цвете" . Преводът от фински е на Максим Стоев. Йоханес Линанкоски е псевдоним на Вихтори Пелтонен (1869-1913). Той е един от най-известните финландски писател. Неговият роман "Песен за огненочервеното цвете" е финландската твърде своеобразна интерпретация на темата за Дон Жуан. Във Финландия романът има небивал успех, а по количеството на преводи на чужди езици стои редом с карело-финския епос "Калевала". По него са написани сценарии за филми и театрална постановки, които се играят и до днес при голям зрителски интерес.
Изданието излиза с любезното съдействие на Финландския информационен център за литература (FILI).

ПОБЕДИТЕЛЯТ НА ПРАГОВЕ*

Брой 9 Септември 2007
Прагът Кохисева е прочут - той е най-гордият и сърдит сред многото себеподобни по река Нуоли, която е дълга цели петнадесет мили.
Мойсио е известен чифлик. Неговите собственици от незапомнени времена се славят с богатството и силата си, а тяхната гордост и непреклонност са подобни на тези на прага Кохисева.

Дъщерята на семейството е забележителна красавица: нито едно момиче няма такава разкошна коса като нейната и нито едно момче не може да се похвали, че го е погледнала по-особено със сияйните си очи.

Казва се Кюлики - никоя друга няма такова име, а хората говорят, че и светиците не се наричат така.
Последната група дървосекачи пристигна в селото през нощта и сутринта се хванаха на работа. Едни продължиха да транспортират трупите по вода, други разчистваха бреговете от заседнали дънери.

Настана вечер. Мъжете се разотиваха по домовете за през нощта.
В градината на чифлика Мойсио девойка поливаше зелевия разсад. По пътя, който минаваше край двора, вървеше момък. Още отдалеч бе забелязал момичето и го разглеждаше с интерес.

"Това е тази, за която толкова съм чувал - мислеше си той. - Тази, надменната."
Тя се изправи, отметна зад рамото си падналата напред коса и гордо вдигна красивата си глава.
"Хубава е!" - помисли си пътникът и неволно забави крачка.
"Това е този, за когото момичетата цял ден говориха - досети...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор