Преподава в Нов български университет дисциплини в областта на финансите, банковото дело и финансовия контрол. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебници и книги „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Теория и история на парите и кредита“, „Силата на парите“, „Еврото - утрешните ни пари“, „Корпоративни финанси“ и др.

БЪЛГАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 10 Октомври 2007
На 01.01.2007 г. в Република България (датата на присъединяването ни към ЕС) функционираха 35 банки. От тях само една бе държавна — Насърчителна банка, в други 5-6 се бе запазил български финансов капитал, а останалите около 30 бяха чуждестранни. Сред чуждите банкови институции фигурират няколко големи и мощни банкови групи от ЕС и САЩ, сред които италианската „Уни Кредито“— собственик на „Уникредит Булбанк“, в която се вляха официално от 01.06.2007 г. дотогавашните три български банкови трезора: „Булбанк“, „Биохим“ и „Хебросбанк“ (бел.авт.— от тази дата притежателите на сметки в трите банки имат нови банкови номера с новия IBAN код на „Уникредит Булбанк“. Банката-майка, дислоцирана в Милано, „Уни Кредито“ закупи през 2006 г. германската Хипоферайнсбанк, която бе собственик на австрийската „Аустрия банк“, която от своя страна, дотогава притежаваше ТБ“Биохим“ и „Хебросбанк“); френските: „Сосиете женерал“ и „БНП Париба“; холандската „Ингбанк“; американската „Ситибанк“; немската „Комерцбанк“, мажоритарен собственик на „Прокредитбанк“, австрийската „Райфайзенбанк“, която вече стана трета по активи у нас и др.

В края на август 2007 г. най-напред Първа инвестиционна банка, а впоследствие и ОББ (третата по големина банка у нас) обявиха, че от септември 2007 г. увеличават лихвите по кредитите, в т.ч. и по вече отпуснатите заеми. Лихвите по кредитите увеличиха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор