РУСИЯ – БЕЛАРУС: ПЕРСПЕКТИВИ НА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА

Брой 12 Декември 2007
След като президентът на РСФСР Борис Елцин, новоизбраният му на 1 декември 1991 г. украински колега Леонид Кравчук и председателят на Върховния съвет на Република Беларус Станислав Шушкевич, обявила се за независима държава на 24 август 1991 г. едновременно с Украйна, слагат подписите си под договора за ликвидиране на СССР на 8 декември 1991 г. в местността Белая Вежа, край Минск, отношенията на Русия с тези две славянски държави, чието историческо развитие винаги е било тясно преплетено с руското, се развиват много драматично и противоречиво. Първоначално край Минск заедно с разпадането на СССР се обявява създаване на Общността на независимите държави (ОНД) между Русия, Украйна и Беларус и тези промени получават международноправна обосновка на 21 декември 1991 г. в Алмати, където останалите 8 републики се съгласяват с ликвидирането на СССР и обявяват влизането си в ОНД.

Руското и беларуското общество възприемат тези изменения доста лесно, защото те са представени не като ликвидация, а като трансформация на съществувалото образувание СССР, като превръщането му в наистина доброволен и равноправен съюз под формата на ОНД. Още повече че в Минск са подписани допълнителни съглашения за координиране на икономическата политика.

Ликвидирането на СССР и създаването на негово място на ОНД е тясно свързано с вътрешнополитическата борба за власт и в...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови