(Рисковете от Бермудски триъгълник)

ДЪРЖАВА – ГРАЖДАНИН – ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

Брой 12 Декември 2007
Въведение

Понятието “гражданско общество” е централно в изследванията върху демократичния процес – и на Изток, и на Запад. Върху самото понятие продължава да се дискутира, при това – достатъчно ожесточено и със сблъсък на противоположни гледни точки (и не от вчера, стига да си припомним съчинението на младия Маркс “Към критиката на Хегеловата философия на правото”!) Спори се дори върху датирането на понятието и явлението, като различията варират от Древността до епохата на буржоазните революции.

Много често понятието “гражданско общество” се използва като синоним за различни явления. В някои представи неговата роля се фетишизира до такава степен, че то се разглежда като равнозначно на демокрацията и демократичното развитие. Някакъв елемент на фетишизация може би има и във формулирането на темата на нашия семинар, доколкото се опитваме да обвържем европейските ценности пряко и единствено с гражданското общество.

Ако се придържаме, обаче, към по-реалистичната, трезва гледна точка върху разбирането за гражданско общество, не можем да не потърсим, освен сложната му структура, и многообразието от фактори, които го формират, и противоречивите импулси, които то излъчва. Естествено е при това то да може не само да ускорява, но и да задържа демократичния процес. В този смисъл гражданското общество, в зависимост от своята...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор