Българска редакция: Божана Алиахмед

АРАБИТЕ И БЪЛГАРИТЕ НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИОННА СЦЕНА

Брой 12 Декември 2007
Съвременната арабска нация е древен исторически цивилизационен плод. Тя се отличава с расов, културен и духовен плурализъм в един национален, цивилизационен тигел , както и с готовността за отвореност към различните световни цивилизации и култури на Изтока и на Запада, а и за творческото взаимодействие с тях в интерес на цялото човечество.

С тази свойствена особеност арабската нация – с всички свои етнически, национални и религиозни притоци и съставни части – се натоварва, през своята дълга история, с двойнствена роля. Първо, като истинска (цивилизационно и духовно) майка на древния свят; а впоследствие като оригинален цивилизационен фар и като мост на равновесно взаимодействие между Азия, Африка и Европа. И второ, като главна крепост срещу всички нечовешки и нецивилизационни инвазии от Запада или от Изтока.

Нагърбвайки се с тази мисионерска роля, арабската нация за хиляди години пази линията на равновесно цивилизационно развитие на целия свят – нещо, което е позволявало на всеки народ да притежава свое самостоятелно развитие, със собствени национални възможности, в рамките на свободното цивилизационно взаимодействие с „другия”.
От времето на финикийците древните араби са общували с древните гърци и други развити европейски народи, като са дали на световната цивилизация наука и знание в интерес на благото на човека и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор