(геополитически бележки)

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, РУСИЯ И БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА

Брой 1 Януари 2008
Предлаганите геополитически бележки изразяват българското отношение към поставения проблем, българското схващане към протичащия исторически процес, българска визия за близкото бъдеще на континента, към който България, като държавно образование, принадлежи вече повече от 1300 години. Нищо повече от това не трябва да се търси в изложението.

На 29.10.2004 г. в Рим изпълнителното тяло на ЕС подписа проекта за Европейска конституция. Това беше историческо събитие. За първи път в човешката история един континент с 37 държави иска да се прави на държава. Идеята, обаче, не е съвсем нова.

Първият европейски проект за мирно съжителство на държавите и на народите принадлежи на чехския крал Йежи от Подебрад, на унгарския крал Матиаш Корвин (син на Януш Хуниади) и на полския крал Кажимеж Ягелончик (1464 г.). Проектът категорично е отхвърлен от Ватикана и от френския крал Людовик ХІ.

Големи почитатели на някаква форма на европейско обединение са великите западни просветители Волтер и Русо. Една от мечтите на Русо е да “няма повече французи, немци, испанци или англичани, а само европейци”.

Два пъти през последните 200 години Европа беше почти обединена чрез сила: под скиптъра на Наполеон и от Третия райх.
През 1915 г. Ленин пише своята известна статия “За европейски съединени щати”, в която преценява идеята като антиамериканска и антияпонска.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
-2 #1 емо 2008-02-03 17:53
Другарят Гиндев не е мръднал в развитието си от ерата на Сталин. Изглежда левицата преживява сериозна интелектуална криза, щом теоретичния и орган е опрял до неговите статии...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор