ЕВРОПА И СВЕТЪТ

Брой 2 Февруари 2008
1. Предизвикателството

Светът се промени необратимо през последните двадесет години. Самата природа на глобализацията и възходът на нови световни сили означава, че никоя европейска държава не е способна сама да влияе върху световните събития. Икономическите, социалните, екологичните проблеми, както и проблемите, свързани със сигурността, включително и тероризмът, накараха европейските страни да осъзнаят необходимостта да обединят усилията си, за да се справят с проблемите, които надхвърлят националните граници.
Високата гъстота на населението, силната зависимост от транснационалната инфраструктура, икономическите и търговските взаимоотношения, доставките на енергия и географската близост с нестабилни в политическо отношение региони, правят Европа особено уязвима срещу заплахите за нейната сигурност.

Нарастват предизвикателствата за демокрация и правата на човека в света, защото не могат да бъдат наложени основните политически, граждански, социални, икономически и човешки права, установени в конвенциите на ООН. Основната отговорност на ЕС е да бъде стожер на демокрацията и правата на човека в света и да дава убежище на онези, които са преследвани.

ЕС е най-успешният пример за политическа интеграция в човешката история, но в световен мащаб той не успя да наложи многостранна система на международни отношения, която...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови