ДА СПАСИМ НАШАТА ПЛАНЕТА

Брой 2 Февруари 2008
1. Предизвикателството

Европа днес е изправена пред предизвикателството да се развива устойчиво: да се развива по начин, който да задоволява нуждите на сегашното поколение, без да правим компромис с възможностите на бъдещите поколения да посрещнат своите нужди.

Все повече хора считат борбата с изменението на климата за един от най-належащите проблеми. Тезата, че човешката дейност допринася за изменение на климата, е вече е широко приета. Докладът „Стърн”, изготвен по поръчката на лейбъристкото правителство на Великобритания и докладите на Междуправителствения панел по измененията на климата, показват, че сме изправени пред прост избор: или да намалим емисиите на парникови газове веднага, или последиците от изменението на климата ще бъдат необратими. Както ясно заявява Докладът „Стърн”:

“Ако не действаме веднага, размерът на общите разходи и рисковете, произтичащи от изменението на климата, ще се равнява на загуби в размер на 5% от световния БВП годишно. Ако в изчислението се заложат по-широк спектър от рискове, размерът на загубите ще достигнат до 20% от световния БВП. В същото време разходите за ограничаване на емисиите на парникови газове, за да се избегнат най-лошите последствия от изменението на климата, могат да бъдат ограничени до 1% от световния БВП годишно. Инвестициите, които ще бъдат направени през следващите 10-20...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Георги Гълъбов 2008-03-13 19:04
Мнения относно поставените въпроси: По въпроси 1, 2 и 3 - Масово залесяване на хълмисти и планински площи, които са негодни за отглеждане на земеделски култури. По въпрос 4. - Първо да се идентифицират некоректните и-или некомпетентни служители (в много случаи назначавани с политически критерий) работещи в държавните институции и се предприемат законодателни мерки за ограничаване на тяхната администлативна власт вържу активните граждани. Относителната социална справедливост във всички направления на пазарната икономика е най-голямата предпоставка за повишаване активността на гражданите. Негативен пример: Като гражданин "за да се боря с изменението на климата" работя 18 години върху проект "Чиста енергия-чиста околна среда", в концепцията на който са включени осем патентовани изобретения с подадени за всяко от тях декларации за лицензиозна готовност.Но какво мога да направя за реализацията на проекта, след като, като гражданин на ЕС съм финансово безсилен да се боря с администлативна та власт на отделни некоректни и-или некомпетентни служители от не едно държавно ведомство.Как да бъда активен гражданин, след като в качеството ми на физическо лице на практика имам права да създавам интелектуални продукти "за борба с изменението на климата", но нямам никакви права да кандидатствам по оперативните програми на ЕС и националния иновационен фонд.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови