ДЕМОКРАЦИЯТА И МНОГООБРАЗИЕТО В ЕВРОПА

Брой 2 Февруари 2008
1. Предизвикателството

Демокрацията е един от основополагащите принципи на Европейския съюз и процесът на нейното укрепване трябва да продължи.

Европейският съюз признава многообразието на европейските народи, езиковото и културното, националното и регионалното многообразие и подкрепя културите на страните-членки, като същевременно подчертава нашето общо културно наследство.

Спорно е дали настоящите предизвикателства пред демокрацията и многообразието са продукт на успеха на европейския проект. Сега, когато Европейският съюз е по-силен и по-голям, нараства и необходимостта от една по-демократична система на европейско ниво. С преките избори за членове на Европейския парламент и процеса на съвместно вземане на решения между националните правителства и Европейския парламент в повечето области на политиката на Европейския съюз, демокрацията на ниво ЕС е по-силна, откогато и да било, но далеч не е пълна.

Въпреки че повече от две трети от европейските жители смятат, че ЕС е модерен и демократичен, малко по-малко от половината са на мнение, че ЕС е бюрократичен и неефективен. Повечето граждани се интересуват много по-малко от политика на европейско ниво, отколкото от националната политика и не притежават основни познания за това как функционира ЕС. След въвеждане на прякото избиране на членове на ЕП броят на гражданите,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови