редактор на сп."Страници за немска и международна политика"

ГСДП - ЛИПСА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛ КАТО ПАРТИЙНА ПРОГРАМА

Брой 2 Февруари 2008
(Преводът е с незначителни съкращения - Бел. прев.)

ГСДП буди съжаление: Според допитвания до общественото мнение на федерално ниво тя получава подкрепата на 25% от избирателите, т.е. цели 10 пункта по-малко от Християндемократическия съюз.

Само тази информация е достатъчна, за да стане ясно,че положението около ГСДП е по-мрачно от когато и да било. Имайки предвид драматичната й ситуация в някогашните нейни крепости - Хамбург, Хесен, Северен Рейн - Вестфалия, може да се говори дори за разпад на една народна партия. Единственото, което може да успокои социалдемокрацията, е, че още не е изтекъл и половината мандат на правителството на Голямата коалиция и че никой не показва признаци, че има намерение да го разтуря.

И точно в този чувствителен момент ГСДП заявява амбиция да постави нови програмни ориентири за следващите години или десетилетия. Едва забелязана от медийната общност, тя си постави задачата за генерален ремонт на Берлинската програма от 1989 г. Всъщност намерението за нова програма предоставя идеална възможност на партията да си направи тъй наложителното политическо профилиране. Защото този, който не разполага с лидери, трябва да предлага ясно формулирани идеи. Още повече че двете все още съществуващи масови партии почти не се различават вече в очите на обикновения избирател. Тъй че в една точна и ясна програма се крие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Borisov 2008-03-07 13:46
Нека по този начин да погледнем БСП и България.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови