ОСНОВНИТЕ РЕШЕНИЯ НА КОНГРЕСА НА ГСДП

Брой 2 Февруари 2008
На 28 октомври 2007 г. конгресът на Германската социалдемократическа партия в Хамбург прие нова програма и редица важни решения в областта на социалната политика и в сферата на пазара на работна сила:

Програма на партията

"Хамбургската програма" замества "Берлинския манифест" от 1989 г. В нея социалдемократите потвърждават своите традиционни ценности. В новата програма този път многократно се споменава като цел на партията оспорваният идеал за "демократически социализъм". Прави впечатление и острата критика на капитализма. В оценките по различни политически въпроси са поставени също по-леви акценти в сравнение с проекта от Бремен.

Реформа в железниците

Делегатите на конгреса гласуваха резервирано предложената от дясното крило на ГСДП борсова приватизация на германските железници с минимум 25,1% народни акции. Чрез емисията на тези акции без право на глас трябва да се ограничи влиянието на чуждестранните инвеститори и да се предотврати разбиването на концерна с неговите 230 000 служители. Поради силно изразените резерви на членската маса окончателното решение на въпроса ще бъде делегирано на комисиите на ГСДП или ще бъде подложено на гласуване на евентуално нов конгрес, но след провеждане на преговори с коалиционните партньори в правителството.

Първоначална помощ за безработица I (Hartz I)

Според решението...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор