професор по политически науки в Университета в Дуисбург/Есен

ОТЗИВИ ЗА ХАМБУРГСКАТА ПРОГРАМА

Брой 2 Февруари 2008
По страниците на “Die neue Gesellschaft” (12 / 2007)

Лявоконсервативно съчувствие

Курт Бек като адвокат на неуверените?

До неотдавна очернян от Съюза, новият/стар председател на партията успя на конгреса да постигне освобождаващ удар чрез изборния резултат от 95.5%. Следователно, след Хамбург въпросът за властта вътре в ГСДП е изяснен. Но как може партията да извлече от това политически капитал, когато през пролетта на следващата (т.е. 2008 г. – б.м.) година предстоят поредните избори за Ландтаг?

Федералният конгрес в Хамбург предостави на политическата теория и изследвания богат материал. Как да се укрепи партийнополитическата власт? Каква е взаимовръзката между прагматиката и въпросите на властта? С какво пространство за действие разполагат отделните водещи участници при формиране на политиката? Колко жизнена и динамична е германската партийна система? На всички въпроси конгресът от Хамбург даде ясен отговор.

Именно защото партийнополитическите основи на властта са крайно подвижни под влияние на настроенията, Курт Бек показа ясно кой е стопанинът в къщата на ГСДП. Той беше получил чрез конгреса възможност за приземяване на политиката на деня и оползотвори политико-властническото измерение на един специфичен проблем, за да внесе яснота по въпроса за лидерството. Като инструмент послужи въпросът за обезщетенията при...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор