основател и председател на Надзорния съвет на EMPIRICA GMBH за икономически изследвания и консултации, както и говорител на мениджърския кръг на фондация „Фр.Еберт”

ПОВЕЧЕ ОТКАЗ ОТ ПАЗАРА ИЛИ ПОВЕЧЕ ОТКАЗ ОТ ДЪРЖАВАТА?

Брой 2 Февруари 2008
Много изследвания на общественото мнение, но и растящото въздържане от гласуване показват, че дистанцията между политика и граждани се е увеличила. Това отчуждение ни връща към неспособността на политиката да реши такива отдавна изострящи се проблеми като ниското образование, нерегулираната имиграция, безработицата, прекалено високата държавна задлъжнялост, дефицитът в раждаемостта и отново заплашващата ни бедност на възрастните хора. Едновременно с това националната политика все по-силно се обвързва с крайно непрозрачните стратегии на ЕС или на международни партньорства. Ново доверие към политиката може да бъде постигнато само чрез реалистичен анализ и изясняване на проблемите, концепции за действени решения при справедливо разпределение на тежестите, а по-възможност – и на шансовете. Хамбургската програма страда от редица вътрешни противоречия.

Глобализацията се обявява за централен източник на съществени грешки в икономическото развитие, защото: “Светът все повече се слива в един-единствен пазар”. “Националните държави, дори и най-големите, са изправени пред опасността да се превърнат в обикновени територии, които се конкурират за инвестициите на глобалния капитал”. Всъщност ние преживяваме ситуация на крайно комплексно критично развитие на финансовите пазари, почиващо върху масово разпространени фалшиви очаквания на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор