в. "Ди Цайт"

ЗАТИШИЕ В ХАМБУРГ

Брой 2 Февруари 2008
След ожесточените спорове през последните седмици преди конгреса ГСПД демонстрира в Хамбург сплотеност и прие многообразна програма. Повече не беше и възможно. Но за нея в момента и това не е малко.

На 28.10.2007 г. ГСПД се събра на конгрес в Хамбург. Там тя застана зад своя позагубил от популярността си председател Курт Бек и обяви традиционните си ценности. От "Демократичната културна политика" през "Екологичния New Deal" до "Добрата работа" бе демонстрирано идейно многообразие. При това се прие и Програма, която по своя тон звучи много по-антикапиталистически, отколкото сме свикнали да чуваме от ГСДП през последните години. Но преди всичко социалдемократите показаха сплотеност.

Това може би беше особено необходимо, защото първо, продължаване на политиката в стил "все така напред" би разкъсала партията между стремежа й за участие в управлението на Голямата коалиция и между опозиционните й тежнения; второ, защото борбата за надмощие между шефа на партията Бек и вицеканцлера Мюнтеферинг трябваше да бъде разрешена и трето, защото очакваният завой наляво и корекциите в неолибералния проект "Агенда 2010" на Герхард Шрьодер отговаряха на непреодолимите очаквания на мнозинството от членската маса. В този смисъл конгресът на ГСДП беше един честен конгрес.

Все пак делегатите бяха достатъчно умни, за да не продължат да демонтират авторитета...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови