в. "Ди Цайт"

МАНИФЕСТ НА ПАРТИЙНИЯ МИР

Брой 2 Февруари 2008
С новата си програма ГСДП се стреми да се излезе от криза. Но приетата програма представлява компромисен документ без ясно изразено отправно начало и посока.

В края на октомври 2007 г. на партийния конгрес в Хамбург Германската социалдемократическа партия се сдоби с нова идейна програма. След Годесбергската и Берлинската това е третата след Втората световна война.

На 35 страници немските социалдемократи са записали как виждат света и какви изводи правят от това за себе си. За шефа на партията, Курт Бек, програмата е насочена към "сърцето и разума" на социалдемократите. "Съдържанието й говори, че ГСДП счита себе си изключително за лява народна партия", заяви Курт Бек при представянето й пред делегатите.

Рамката на документа може да бъде бързо очертана. ГСДП и в бъдеще има намерение да следва политическата визия за свободно, справедливо и солидарно общество, като се чувства задължена към "гордата традиция на демократичния социализъм". Програмата оценява състоянието на обществото като "най-дълбокия прелом" от времето на индустриалната революция, оплаква се от "задълбочаващата се пропаст между бедни и богати" и заявява, че съвременният начин на живот на нашите общества скоро ще претовари "екологичните възможности на земята".

В програмата си ГСДП заявява и намерение да се превърне социалната държава в държава на социалната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови