в. "Ди Цайт"

ТОВА ЛИ Е ЛЕВИЯТ ЗАВОЙ?

Брой 2 Февруари 2008
Изминаха трите дни на партийния конгрес. Но никой от делегатите не е истински щастлив от резултата. Каква партия е ГСДП - лява, екологична или дясна - на "Агенда 2010"? Ние поразпитахме някои от делегатите.

Какво донесе очакваният с толкова напрежение конвент? ГСДП прие удължаване на времето за получаване на първоначалната помощ за безработица за по-възрастните хора, с което се дистанцира от Агенда-политиката на бившето червено-зелено правителство на Шрьодер. Освен това, против волята на своето ръководство, партията взе решение и в бъдеще да се бори за въвеждане на ограничение на скоростта по немските магистрали а след разгорещени дебати, резолюция за частична приватизация на Германските железници чрез емитиране на народни акции.

Означава ли това, че ГСДП направи завой наляво? И състоя ли се в Хамбург дори една социално-екологична революция? Въпросите зададохме на някои от делегатите на конгреса.

Карл-Кристиян Дресел се усмихва иронично. "ГСДП не е завила на ляво", е категоричен депутатът от Бундестага. Дресел принадлежи към кръга Зеехайм, дясното партийно крило на партията. Той е облечен в тъмно сако и носи вратовръзка в цветовете на германското знаме (черно-червено-жълто). Според него "Агенда 2010" не е изменена съществено - "а някои напасвания към реалността винаги са необходими". Малко го дразни "популизмът", с който се води дебатът...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор