на сп. "Социализъм"

ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ТРАДИЦИИ?

Брой 2 Февруари 2008
Голяма част от медиите във федералната република виждат в конгреса на социалдемократите в Хамбург необходимото завръщане към техните социални корени и към реформизъм в програмата им. Наистина, ако се ограничим в оценка само на взетите решения, няма да констатираме "завой наляво". Но от друга страна, трябва да си даваме ясна сметка, че на конгреса ГСДП не затъна в тактически маневри на партийни течения и лидери.

Безспорно, в преработката на "Бременския проект" до нова програма критиката към капитализма е по-ясно изведена на преден план. В дебатите на конгреса пролича също така широка подкрепа на заявената цел за демократически социализъм, въпреки че доста неясно остава, какво всъщност трябва да се подразбира в ХХІ век под една такава некапиталистическа формация за обществено устройство.

Дори и считаният за най-упорит поддръжник на програмата "Агенда 2010", бившият председател на партията Франц Мюнтеферинг, позовавайки се на предупреждението на Херберт Венер, че "заети с ежедневните политически проблеми не трябва да забравяме главната цел", се обяви за привърженик на социалистическата утопия и каза: "Тук има нещо. Вярата ми в това още не е пресъхнала".

Решенията за социални реформи в Германия, приети на конгреса, в същото време не се отличават с еднозначност. Първият етап от помощите за безработица - Пари за безработица1 (Hartz I) беше...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор