външен министър на ФРГ (1998-2005 г.), в. "Ди Цайт"

КОГАТО КОНЯТ СЕ СТЪПИСА ПРЕД ПРЕПЯТСТВИЕТО

Брой 2 Февруари 2008
Реконструкция на правителството в Берлин: ГСДП не се възползва от големият си шанс

Късната есен по нашите ширини обикновено е мъглива. Тази година във Федералната република е обратно - прояснява се бъдещето на Голямата коалиция и перспективите за предстоящите парламентарни избори през 2009 година.

Вечерта на 12 ноември в кабинета на канцлера в Берлин се състоя заседание на правителствената коалиция и там тя погреба, противно на всички вътрешни и външни очаквания, постигнатото споразумение за т.нар. малка минимална заплата на пощенските служители. А на следващата сутрин най-важният член на кабинета след канцлера, министърът на труда, социалдемократът Франц Мюнтеферинг обяви своята оставка по семейни причини. (Съпругата на Мюнтеферинг е болна от рак - бел. на прев.).

Решението на Мюнтеферинг заслужава респект и съчувствие. Между двете събития няма връзка. Но това не може да се каже за последствията им за Голямата коалиция най-общо и за ГСДП в частност. Защото с Франц Мюнтеферинг си отиде централната социалдемократическа фигура в правителството, върху която заедно с канцлерката Ангела Меркел бе изградена цялата му политическа архитектура.

Дори само оставката на Мюнтеферинг би означавала дълбоко сътресение за Голямата коалиция. Но с провала и на нощното заседание на кабинета без преувеличение може да говорим за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор