СОЦИАЛИЗМЪТ – ЕДНА ВЪЗМОЖНА ПЕРСПЕКТИВА

Брой 2 Февруари 2008
Истината трябва да се гледа право в очите

Исторически факт е, че с рухването на социалистическата система в страните от Източна Европа и СССР, в условията на глобализиращия се свят се откри нова фаза в развитието на съвременното общество. Тази ситуация естествено наложи нова политическа философия, ново разбиране за пътя на обществените процеси, което излиза извън рамките на съдържащия се в марксистката теория модел на обществено развитие.

Означава ли това, че животът и социалната практика са отрекли марксистката теория за социализма като „най-странната политическа и интелектуална заблуда на ХХ в.” и са показали, че т. нар. строителство на социализма е „най-ужасният, предварително обречен на провал исторически експеримент”? Такъв е основният извод на днешната буржоазна политическа и философска мисъл и на всички оттенъци на опортюнизма. Логичен ли е този извод от гледна точка на обективните тенденции на обществения прогрес?

Годините на социалистическото строителство в СССР и в европейските социалистически страни съдържат много истини и ценен опит. С реалните си икономически, социални, политически и духовни завоевания, както и със своите несъвършенства, социализмът изигра важна роля в световното развитие. Той беше и си остава политически, икономически и морален хоризонт за милиони хора.

Съвременното буржоазно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор