Статията на Панко Анчев „Нова обществено-политическа ситуация” постъпи в редакцията през ноември м. г. По ред причини тя не намери място в броевете на списанието непосредствено след изборите за местна власт. Публикуваме я във февруарския брой с убеждението, че анализът е запазил и ще запази дълго време своята актуалност.

Ю. Борисов, гл. редактор

НОВА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ

Брой 2 Февруари 2008
България и БСП след изборите за местна власт

Изборите са най-вярното и точно емпирично социологическо проучване на нагласите на населението и на състоянието на обществото. Но те обикновено се четат и тълкуват прекалено партийнополитически и като знак за победа или поражение на една или друга партия. Най-честите въпроси обикновено са “Кой спечели?” и “Кой загуби?” Партиите имат нужда от отговори на тези въпроси, а лидерите им – основание за оставки или за по-нататъшно утвърждаване. Социолозите и политилозите обаче не бива да се ограничават и да гадаят заедно с партиите кому се е паднала победата и кому загубата. Тяхната задача е да очертаят далеч по-сложни картини на състоянието на обществото и да проникнат в тенденциите, които съпътстват и определят пътя и хода на неговото развитие. Но не го правят.

Проведените през октомври 2007 г. избори за местни органи на властта са показателни за промените в обществото и за неговото сегашно състояние. Това състояние е далеч по-различно от преди година-две, защото са извършени дълбоки социални трансформации, които дават основание да оценяваме политическите процеси с нови очи и се отворим за реалностите, в които живеем. Ако не опознаем тези реалности и не се съобразим с тях, ще изпадаме в недоумение и няма да намерим никакъв верен път за практически действия. Това...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор