Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ ”Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”, през 2003 г. завършва второ висше „Публична администрация” отново в СУ. В момента е докторант по политология в същия университет. Темата на неговата дисертация е „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”. Старши експерт в Комисията по гражданско общество и медии на Народното събрание.

КРАТЪК ОБЗОР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОАЛИЦИИ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ СЛЕД 1991 Г.

Брой 2 Февруари 2008
В края на 1989 г. страните от Източна Европа поемат по пътя на промените и една от тях е България. Страната ни тръгва към изграждане на демократична политическа система. Преходът у нас започва при наличие на две политически партии на Българската комунистическа партия (БКП) и Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Връзката със съществуващите партии отпреди 1934 г. е твърде далечна. През периода 1944–1948 г. възстановяват своето съществуване политическите партии предимно в лявата част на политическия спектър. След събитията от 10 ноември 1989 г. постепенно започват да се появяват нови политически формации на политическата сцена, възстановяват се стари. В София на 7 декември 1989 г. се създава опозиционната коалиция Съюз на демократичните сили (СДС), чийто състав за кратко време достига шестнадесет политически организации. От януари до май 1990 г. се провеждат заседанията на Националната кръгла маса. Дискутираните теми на нея са: политическата система, разделението на властите и новият избирателен закон. На януарската си сесия Народното събрание отменя чл.1, ал.1 и ал.2 от конституцията, съгласно които: „Народна република България е социалистическа държава” и „Ръководна сила в обществото и държавата е БКП.”

В началото на 1990 г. БКП поема по пътя на реформирането си в партия на демократичния социализъм. На 3 април същата година, след проведен общопартиен референдум,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 астат 2008-03-09 23:48
Изключително добра и интересна статия, поздравления!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор