СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В САЩ

Брой 2 Февруари 2008
През последните 15-20 години настъпиха промени в света и особено в Европа. В редица страни от Източна Европа се установиха т.нар. демократични общества. Заговори се за цивилизационен избор, за европейски ценности и др. Най-често това се свързваше с развитието на демокрацията, свободата на словото, справедливостта и т.н.

Всичко това до голяма степен намира отражение и в историческото развитие на отделните страни, на тяхната политика и национални интереси.

Както е известно, политиката е концентриран израз на икономиката, като външната политика е производна на вътрешната. През последните години пресата, радио и телевизия, както и много политици се мъчат да втълпят в съзнанието на хората, че САЩ е образец на демокрация, справедливост и свобода.

За да се внесе по-голяма яснота в проблема, ще направим кратка историческа справка.

До 1565 г. територията на САЩ е била населена от многобройни индиански племена – ирокези, алгонкили, крики, сичи и др.

Към 60-те години на XVIII век Англия завладява почти цялата територия на Северна Америка, като подлага на изтребление индианските племена и я заселва с дворяни от Англия.

През май 1775 г. местните знатни хора обявяват тези земи за кралски колонии и обявяват война на Англия.

На 4 май 1776 г. Конгресът приема декларация за независимостта на САЩ в 13 щата. През 1819 г. американците...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Петър 2008-03-20 10:41
Отдавна съм забелязал че САЩ от създаването си досега водят политика на агресия и тероризъм както към съседите си, така и срещу далчечни държави. Само че времето в което живеем е време на изплащане на дълговете, и няма да остане ненаказано зло на земята. Сриването на финансовата система на САЩ е само началото на поредица от беди които ще се стоварят върху американците.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор