ВЪВЕДЕНИЕ

Брой 3 Март 2008
Скъпи другари, когато десницата разбра, че ще говорим за пазара, потри доволно ръце и със стръвна физиономия подхвана старата песен, която всички знаем: „Сигурното е, че вие, социалистите, имате проблем с пазара, блокирате в отношенията с предприятията.”

Истината е, че това твърдение може да бъде смъртоносно за левицата, само ако ние сами си го припишем. Нека избегнем тaзи недодялана уловка. Да разискваме, да размишляваме, както сме го правели в нашите комисии.

По време на разискванията ни нямаше архаичност, нямаше модерност, има чисто и просто социалисти, които са съгласни относно две важни констатации: първата е, че предприятията не са ни врагове. Когато сме управлявали, сме им помагали, закриляли сме ги, развивали сме ги. И утре, когато отново се върнем на власт, не трябва да се скъпим относно нашата подкрепа за тях. Моите мисли са отправени по-специално към малките и средните предприятия, защото без тях няма конкуренция. Но не конкуренция, която сега ни се сервира чрез дъмпинг в социалната сфера и в заплащането, а конкуренция от горе, която засяга инфраструктурата и обществените услуги, която вярва в инвестирането и в дългосрочността, която се ангажира активно с изследване и обучение. Това на езика на социалистите означава конкуренция.

Вторият пункт на съгласие е, че финансовият капитализъм е неприемлив. За да си дадем сметка...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор