Изказване, публикувано в „Ле з’Еко” на 26 ноември 2007 г.

ЗА СОЦИАЛНО-ЕКОЛОГИЧНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

Брой 3 Март 2008
Почти навсякъде в Европа левицата страда от загуба на доверие. За да се отговори на това предизвикателство, схващането за социално-екологична пазарна икономика, струва ми се, е обещаващо. Ако лявото управление се вписва в рамката на пазарната икономика, това се дължи на факта, че то си дава сметка, че нейните възможности имат граници: концентрирана върху краткия срок и монетаризма, тя не може да бъде оставена на самотек, освен ако някой не иска да се трупат сътресения за икономиката, несправедливости за хората и опасности за планетата.

Много съвременни тенденции на световната икономика не са осъществими, нито трайни: методичното прехвърляне на продуктивни действия към страни в извънредно положение; задълбочаване на неравенствата между печелещите и губещите от глобализацията; бумът в енергийното потребление и в изхвърлянето на газове, предизвикващи парников ефект; умножаване на финансовите кризи, на валутните безпорядъци и на данъчните райове. Да бъде позволено на тези тенденции да се разпространяват, като подчиняват всичко включително цялото общество на господството на пазара, означава сигурна катастрофа.
За да реагират, германските социалдемократи на последния си конгрес развиха схващането за превантивната социална държава. Това е напредък. Той показва, че напредва императивното изискване за преориентиране на левицата. Френските...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор