ПОЗИТИВНАТА НИ НАГЛАСА КЪМ ПАЗАРА - НИТО БЛАГОГОВЕЙНА, НИТО БЕЗУСЛОВНА

Брой 3 Март 2008
Една кратка разходка из нашата дълга история не е излишна, когато искаме да се занимаем с въпроса за отношенията между френските социалисти и пазара.

През десетилетията социалистите се определяха като революционери и марксисти. Те обвиняваха комунистите заради техния тоталитаризъм и заради сервилността им пред Москва. Социалистите бяха съгласни с тях да бъде премахната частната собственост върху средствата за производство, както и вместо регулирането на икономиката от пазара да въведат тяхната планова организация. За едните и за другите социализмът беше преди всичко начин на производство, различен от капиталистическия, и по-добър във всяко отношение, защото е по-рационален, по-ефикасен и по справедлив. „Революцията от май 1968 година” даде силен тласък на този марксистки „софтуер” в редовете на Социалистическата партия от Епине (става дума за Френската социалистическа партия след нейния конгрес в град Епине сюр Сен през 1971 г. – енциклопедия Уикипедия – бел. прев. ).

През 70-те години централният лозунг на социалистите беше „Национализация, планиране, самоуправление”. За да го осъществи, новата Социалистическа партия изработи заедно с Комунистическата партия „Обща програма за управление”, която предвиждаше „социализация на доминиращите икономически области”. Национализиран и следователно разширен, общественият сектор...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор