12 ноември 2007

НУЖДИ И ПАЗАР: ДА ПРОМЕНИМ МОДЕЛА

Брой 3 Март 2008
Тази бележка ни връща към елементи на бележката на фондация „Жан Жорес”, публикувана през 2004 г. заедно с Пиер Боби, Жак Фурние и Жил Савари. Тя впрочем е близка с първата част на бележката на Шарл Фитерман.

Досега френските социалисти често са се произнасяли по икономически проблеми чрез позоваване на типа стоки и услуги, които са предлагали. Като се смята, че колкото повече се предлага продукция, идваща от обществения сектор, толкова повече се постъпва по социалистически. Едва през 80-те години на миналия век начинът на мислене еволюира, без обаче да се промени радикално. Приватизациите и/или лицемерните аргументи в стил „нито/нито” произтичат от същия анализ: основните неща стават в сферата на предлагането и на производството.

Противно на това разбиране целите на социализма, струва ни се, се съдържат в подход, концентриран върху търсенето или по-точно върху нуждата. Без да подхващам тук подробности от тезите на Амартия Сен (индийски икономист, Нобелов лауреат от 1998 г. по икономика – енциклопедия Уикипедия – бел. прев.), смятам, че това, което характеризира левицата и социалистите, се състои във волята да се отговори справедливо на следния въпрос: Как всеки един да стане „способен” да задоволи „основните си нужди”, като му бъдат дадени на разположение „полезните стоки и услуги”?

Оттук нататък въпросите за търговското и не...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор