„Интернешънъл хералд трибюн”, 22 януари 2008 г.

ПРОВАЛЪТ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА

Брой 3 Март 2008
Все повече изглежда, че през ХХІ век ние се завръщаме към икономическите практики на ХІХ век, когато богатството по един съкрушителен начин се концентрира в ръцете на шепа собственици и находчиви спекуланти.

Нито десницата, нито левицата са в състояние да създадат общество, в което всички да се възползват от нарастващото благосъстояние и икономическа сигурност.

Претенциите на десницата, че свободните пазари водят до обогатяване на всички сектори на обществото очевидно са лъжливи, а традиционната европейска държава на всеобщото благоденствие наказва новаторството и създаването на богатство, като по този начин затваря и обрича бедните и неквалифицираните на институционализирана бедност и безработица.

И така, в новата ера на глобализация и двете идеологии създават едно и също явление: една низша класа, приклещена между социални помощи и низко заплащане, една сериозно задлъжняла средна класа, която е все по-несигурна за своите заплати и пенсии и една нова класа на супербогати, която избягва всички данъчни и обществени правила.

В най-изявената си форма неолиберализмът възникна именно във Великобритания. Изправена пред войнстващо профсъюзно движение, в условията на очевиден банкрут на социалната държава, през 1979 г. под ръководството на Маргарет Тачър Консервативната парртия дойде на власт. През 1981 г. в Америка на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор