Професор, доктор на юридическите науки. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и четири книги публицистика. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

МАРКС – ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ ОТНОВО НА ВНИМАНИЕТО НИ

Брой 3 Март 2008
Никога не съм имал смелостта и самоувереността да се нарека марксист, щом сам Маркс казва: „Аз не съм марксист!” Но не се поддадох на модата да отричам марксизма. Впечатлявало ме е желанието на Маркс и неговите ученици (Енгелс и други) всичко да се обяснява, да се търсят причините на събития и явления, да не се намесва неясното понятие „съдба”. Затова и твърде модерният през последните няколко десетилетия „категоричен отказ от марксизма”, макар и само в неговата пропагандна и съвсем не задълбочена форма, не намали научната му същност и влияние.

Повод да напиша тези редове са публикуваните анализи през миналата година от няколко автори във френското списание Challenges (Предизвикателства), № 103, 6-12 декември 2007, Париж. Сред тях са Жак Атали, Паскал Лами, Ален Минк, Пиер Розанвалон и други. Те ми дават основание да се спра на някои от Марксовите политически тези, изказани във времето на Първия интернационал (1864 – 1872) и на Парижката комуна, принципно различни от онези, които се подчертават в „Основите не ленинизма” (Сталин) и бяха наложени от Коминтерна по света под сталински диктат. За оценката на гения на Карл Маркс и те имат голямо значение.

Не става дума тук за марксовите икономически тези. Те са вече общопризнати от всеки непредубеден специалист и многократно подчертавани. Ще оспори ли значим икономист неговите основни открития в политическата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови