София, сряда, 27 февруари 2008 г.

Захари Захариев: Уважаеми колеги, темата на днешната ни среща е „Косово”. Тема, която няма да бъде изчерпана с еднократна дискусия и по мое виждане ще присъства тепърва изключително активно в българския обществено-политически живот. Тема, която до голяма степен ще предопредели развитието на геополитическите процеси не само тук, на Балканите, но и в Европа, и в света в близкото бъдеще, а и в по-дългосрочен план.

На заседание на ВС на БСП беше предложен проект за решение, който да определи политическата позиция на БСП по този въпрос. Разгоря се много остра дискусия на базата на поляризация на гледните точки. Част от членовете на Висшия партиен съвет, между които бях и аз, отстояваха виждането, че не можем да подхождаме по този въпрос като към нещо спорадично, мимолетно и частно, а с много ясна позиция, че засягаме тема, пряко свързана освен всичко друго и с националната сигурност на България. И след като се наричаме национална партия и сме го записали в своите програмни документи, ние трябва да го отстояваме и на практика.

От тази гледна точка бяха предложени редица съществени бележки по отношение на проектодокумента. Особено по отношение на последната точка. Но имаше и диаметрално противоположни гледни точки, изразени и от госпожа Татяна Дончева, която показа, че може да прави невероятни пируети – политически и идеологически, и се изяви като един нов ястреб в рамките на БСП и на Висшия партиен съвет, отстоявайки тезата, че трябва час по-скоро, безусловно България да признае Косово като суверенна държава и по този начин ние трябва да докажем, че сме пълноценни членове на НАТО и на Европейския съюз. Забравяйки, че нито НАТО, нито Европейският съюз имат единна завършена позиция по този въпрос.

Трима души само отстояваха тази теза. Другият, който отстоя тази гледна точка, разбира се, много по-премерено и по-професионално подхождайки по въпроса, беше говорителят на Парламентарната група на БСП Ангел Найденов, но това не е изненада за никого, защото той винаги е отстоявал такава позиция. Всички други, които се изказаха, бяха категорично против.

В крайна сметка се разгоря дискусия, в която се ангажираха и министърът на външните работи Ивайло Калфин, и министър-председателят. Ивайло Калфин се опита да мотивира своите досегашни изявления по този въпрос. Не прие моята критика, че ние с това заседание осигуряваме политическа индулгенция и на него, и на министър-председателя. Защото те ни поставят реално пред свършени факти, прескачайки уставната норма, че висш ръководен орган на партията на базата на конгреса като висш орган, е Висшият партиен съвет. И никой няма правото да определя политическа позиция от такава значимост сам, прескачайки Висшия партиен съвет.

ДИСКУСИЯ НА ТЕМА: КОСОВО

Брой 3 Март 2008
Имахме полемики с него, но, за да бъда обективен, искам да кажа, че министър-председателят дори е по-сдържан в своята позиция и по-премерен в търсенето на балансирано решение, отколкото ми прозвуча от устата на министъра на външните работи. В крайна сметка се стигна до приемането на тази формулировка в т. 10 и този текст, който е пред вас.

Снощи обаче с безкрайна учудване, да не използвам друга дума, изслушах изявлението на посланик Байърли по тази тема. Той заяви недвусмислено, че България е поела ангажимент за официално признаване на суверенитета на Косово и че България ще установи дипломатически отношения с тази държава. Второто нещо, което той заяви: „Е, това няма да стане за дни, но ще стане за седмици, през които, разбира се, ще бъде приета и новата конституция на Косово.”

И тук се получава нещо „странно” – посланикът на Съединените щати е по-добре информиран от официалните български органи на властта, включително и българския парламент, и българските политически субекти, относно реалната позиция, която ще заеме България като държава по този въпрос.

Това, че БСП има своята политическа позиция по този документ, ни най-малко не изчерпва необходимостта от дискусия по темата, от формиране на едно, подкрепено от широката българска общественост политическо становище, за да е ясно утре кой ще понесе политическата и историческата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор