Есето е публикувано за първи път в книжка 4 на сп. „Златорог”, 1926 г. През 2006 г. е препечатано в сборника Никола Шейтанов, „Балкано-български титанизъм”, издателство „Зах. Стоянов”.

СВЕТОВНА БЪЛГАРИЯ

Брой 3 Март 2008
Дългобойните оръдия на Европа и Америка през световната война разрушиха оцелялата тук-таме китайска стена между народите във всички материци. Общи кървави идеали и злокобно съжителство в окопи, по море и въздух, запознаха белите северяни с мургави южняци, пръснаха тайнствени азиатци между дейните европейци - тласнаха полюси към екватор, меридиан срещу меридиан. Тъй, от десетина години насам, се размесват народи, племена и раси. Сега, повече от сявга, жителят на земята може да каже: човек съм и нищо човешко не ми е чуждо - поне в етнографски смисъл. Международност, всечовечност - световност: ето знамената, бойни и мироносни, на вчера, днес и утре.

Мисли се, че тия повсеместни промени възвестяват историчното тържество на Западна Европа, наченало още преди войната. Великите си поделиха земния глобус на колонии и мандати и сега вече в техните владения се бори за господство и европейската култура, главно технична. Ликът на европейския Град се рисува лека-полека и в полярни, и в тропични местности. Не само японци, но и араби, негри си служат днес с парни и електрични изобретения, слушат радио, гледат кинематограф, носят парижки и лондонски моди. С една реч, цялата земя като че нaмята мантията на динамизирана Европа - започва пред очите ни историчната унификация на всички култури, под знаменателя на Великите сили. Тъй, преди две хиляди години римската империя...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор