ЗЛАТОТО КАТО ПАРИ И ФИНАНСОВ ИНВЕСТИЦИОНЕН ИНСТРУМЕНТ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Кратка история на развитието на златодобива и сеченето на златни монети в света и по българските земи

Златото е една от борсовите стоки, наравно с валутите, която има ежедневна котировка на световните валутни пазари, в т.ч. и на водещите фондови борси, и от БНБ. Цената на златото в последните две-три десетилетия е с почти постоянен тренд в посока на повишение. Този тренд не е непрекъснат, а цената на ценния жълт метал сравнително често отбелязва в последните година-две т.нар. пикове или максимални величини. Налице са обаче и периоди на относително стабилни цени, а макар и по-рядко има и периоди на спадове на цената на златото. Характерно за златото е, че е високо ликвидно и е възможно много бързо да се превърне в пари, тъй като се търгува изключително лесно и е предпочитано от всички в съвременното ни, глобализиращо се пазарно стопанство.

Как се движеше цената на шеметно поскъпващия ценен жълт метал през последните няколко десетилетия? (На световните финансови пазари на 05.03.2008 г. цената на златото прехвърли 990 $ за 1 тройунция. Това е ясен знак, че светът навлиза във фаза на рецесия и инвеститорите търсят "спасителна капсула" за своите пари в традиционното платежно средство - златото, б. а.).

Цената на златото достигна пик от 850 $ за 1 тройунция злато през 1980 г. под влияние на два политически фактора, оказващи влияние преди всичко...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор