Социолог, гост-лектор в Европейския институт за съвременни международни изследвания (European Institute of Advanced International Studies, IEHEI) в Ница, доцент и програмен координатор в Европейския център за международен мениджмънт (International European Centre of International Management, IEMI) в Париж.

ИНТЕРВЮ С ЛАБИНОТ ГРЕЙЧЕВЦИ

Брой 9 Септември 2008
Изграждане на нация и държава: случаят Косово

Интервю с Лабинот Грейчевци, изпълнителен директор на Изследователския институт за изграждане на държавата на Косово и лектор по политически науки и европейски изследвания в Университета в Прищина.

Няколко месеца, след като Косово обяви независимост (17 февруари 2008 г.) , бъдещето на новосъздадената държава все още е несигурно, зависещо от местното правителство и международните мисии на ЕС (ЕULEX) , ООН (UNMIK) и НАТО (KFOR) . Според Конституцията на Република Косово , приета на 9 април 2008 г. и влязла в сила на 15 юни 2008 г., Косово е:

“(...) мултиетническо общество, основаващо се на равенството между всички свои граждани.

Косово няма официална религия и има неутрална позиция по въпросите за религиозните вярвания;

Официалните езици в Косово ще са албански и сръбски;

Косово ще има правото да преговаря и сключва международни споразумения, включително правото да търси членство в международни организации;

Косово няма да има териториални изисквания към и няма да търси обединения срещу други държави или части от други държави (...)”

Все още много проблеми остават нерешени, като например бъдещия статут на Република Косово, както и ниското икономическо развитие, което поставя под въпрос жизнеспособността на държавата. Да не споменаваме и за спешните процеси на изграждане...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови