Авторът на тази статия, Роджър Бурбах, е директор на Центъра за изследване на Америка (CENSA), чете лекции в Института за международни изследвания на Калифорнийския университет в гр. Бъркли. Заедно с Джим Тарбел той написа книгата “Имперското високомерие: Джордж Буш и надменността на империята”. Неговата последна книга се нарича “Делото Пиночет: държавен тероризъм и глобално правосъдие”.

САЩ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ГЕН. ПИНОЧЕТ

Брой 9 Септември 2008
На 11 септември 1973 г. в Сантяго видях в небето чилийски бойни самолети. Само миг по-късно чух взривове и видях стълбове дим в небето – гореше президентският дворец Ла Монеда. Там загина Салвадор Алиенде, демократично избраният президент на Чили.

Смъртта на ген. Аугусто Пиночет (10.12.2006 г.) ми навява, в качеството ми на американец, спомени за военния преврат и ролята, която изигра американското правителство в насилственото сваляне на Алиенде. От момента на избирането на Алиенде за президент, през септември 1970 г., администрацията на Никсън започна срещу него тайна кампания.

Хенри Кисинджър, тогавашният съветник по националната сигурност, заяви: “Аз не виждам причина, поради която ние сме длъжни да гледаме спокойно на това, че тази страна, заради безотговорността на собствения си народ, се превръща в комунистическа.” След няколко седмици бе убит генерал Рене Шнайдер, който подкрепяше патриотичните сили в качеството си на армейски главнокомандващ. Той бе убит при неуспешен опит да бъде провалено встъпването в длъжност на Салвадор Алиенде.

През следващите 3 години терористичните групи, поддържани от САЩ, взривиха и разрушиха държавните железопътни линии, електростанциите и важни пътни възли, за да предизвикат хаос и да попречат на нормалния живот в страната. Според заповедта на Никсън целта бе “икономиката да бъде принудена да крещи”....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #5 БРАВО на СПИСАНИЕТО !!!! 2008-10-20 15:51
БРАВО на СПИСАНИЕТО !!!! А Куно е тотално кух, а за другият "Байчо" въобще да не говорим!
Цитиране
 
 
0 #4 Куно 2008-10-08 22:19
Може и да си бил, ама нищо не си разбрал...
Цитиране
 
 
0 #3 balkanibg 2008-10-05 06:18
Бай бай ,научи се да пишеш на кирилица , а ти Куно ,когато са станали събитията на 11 септември в Чили ,не знам къде може да си бил , но аз бях там и видях всичко. Що се касае за икономическия подем на Чили по време на Пиночет ,то напълно нормално би било американските му приятели да му се отблагодарят щедро ,дето не допусна повторение на кубинския сценарий в този регион,но сега всичко си идва на мястото.
Цитиране
 
 
0 #2 Куно 2008-09-30 18:05
Преди две години в списание Геополитика публикуваха много балансиран и подробен анализ на "ерата Пиночет" и особено на икономическите и измерения. Това, което вие сте пуснали, си е чиста пропаганда и то първосигнална...
Цитиране
 
 
0 #1 bai hui 2008-09-27 00:22
Moyat komentar e che tozi americanech e lud
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор