БУМЕРАНГЪТ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Брой 10 Октомври 2008
За страничните ефекти и последствията на глобализацията
Вече второ десетилетие глобализацията шества надлъж и нашир по цялата планета. Властно прекрачва паралели и меридиани, достигайки и най-отдалечените кътчета на земното кълбо. Става дума за последния тласък на глобализма, който иначе има вековна история.

Но какво разбираме под глобализация? Според най-разпространената дефиниция това е: свободното, безпрепятствено движение в световен мащаб на капитали, стоки, услуги, информация, идеи, хора и модели на поведение. Безспорно, в рамките на тази дефиниция иде реч за нов феномен. Феномен, свързан с високите технологии, най-вече с интернет. И също така, става дума за разпространение на пазарната икономика и либералната демокрация. А иначе, още с колониализма на ХVІІІ век започва процесът на глобализма – индустриалните държави – колонизатори, протягат ръце към суровините на Третия свят и нахлуват в неговите огромни пазари.

Широко известно е, че глобализацията изигра ролята на допинг за световната икономика. Мощният прилив на свежи капитали и технологии по несравним начин стимулира икономиките на страните с възникващи и развиващи се пазари. На свой ред техните отворени пазари и евтина работна ръка – Западът все повече изнася производствата си в Югоизточна Азия, Източна Европа и Латинска Америка, вливат свежа кръв в западните икономики....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор