Журналист и общественик. Автор на статии и публикации на културни и обществено-политически теми. Роден през 1925 г. в Шумен. Партизанин в Шуменско-Преславския партизански отряд. Завършил специалност "Философия" в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е политически помощник на министър-председателя Вълко Червенков, зам. главен редактор на в. "Народна култура", генерален директор на Българско радио и Българска телевизия, завеждащ отделите "Изкуство и култура" и "Пропаганда и агитация" на ЦК на БКП, председател на Комитета за печата.

КНИЖОВНИК ПО ПРИЗВАНИЕ

Брой 10 Октомври 2008
100 години от рождението на Стоян Стоименов

"Голи са народите без книга" - тази мисъл принадлежи на старобългарския писател Йоан Екзарх. Изречена е преди 1100 години, но е надживяла вековете, защото е мъдра, дълбока. За нашия народ, в лицето на най-будните негови синове, тя стана пътеводна светлина. През петвековното иго, особено през Възраждането, книгата е опора на народността ни, а нейните създатели и разпространители - книжовниците, са тачени и обичани хора.

Преди доста десетилетия в България имаше чудесна традиция: в навечерието на 24 май учениците плетяха венци от пролетни цветя и обкичваха с тях портретите на народните будители. В Шумен, където отраснах, наред с портретите на светите братя Кирил и Методий, на Паисий, Ботев, Вазов, неизменно обкичваха с цветя и портрета на Христо Г. Данов - първият български книгоиздател.

Примерът на книгоиздателя Христо Г. Данов е последван от Тодор Ф. Чипев, Иван Г. Игнатов, Александър Паскалев, Георги Бакалов, създателят на "Хемус" Христо Хаджиев. Те всички са просветени и предприемчиви българи - родолюбци, посветили живота си на полезната книга. В тази поредица от имена като равностоен участник през 1932 г. се включва и 23-годишният тогава Стоян В. Стоименов. И твърде скоро неговото име и името на създаденото от него издателство "Нов свят" стават неделими, почти синоними.

Издателството се създава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови