*Жак Косар, Жан-Мари Арибе и Доминик Плион са икономисти, членове на научния съвет на ATTAC.
Статия, публикувана в изданието на „Льо Монд” от 16 септември 2008 г.

ДА СКЪСАМЕ СЪС ЗАРОБВАЩОТО ВЛИЯНИЕ НА ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА

Брой 10 Октомври 2008
Откак кризата с рисковите ипотечни кредити в сферата на недвижимите имоти избухна в Съединените щати преди повече от година и засегна основните банкови институции и други инвеститорски фондове, мнозина започнаха да си задават въпроса как да я овладеят. Скорошните фалити на Леман брадърс и „Мерил Линч” сочат, ако въобще има нужда от това, че този въпрос е двойно овехтял.

И наистина, два бента бяха скъсани. Най-напред, поради глобализацията на капитала не само американските финансови институции бяха засегнати, а и значителна част от тези по цял свят, до такава степен се бе разраснало движението на ипотечните кредити. После, опровергавайки прогнозите на множество експерти, които уж бяха успокояващи, банковата и финансовата криза преодоля бариерата на реалната икономика, тъй като американската, както и европейската икономика са на ръба на рецесията (-0,3% за френския вътрешен брутен продукт през второто тримесечие, -0,5% в Германия и -0,2% в Еврозоната), а на световно равнище забавянето на растежа е очевидно.

Затягането на кредитната политика поради отслабване на множество банки, принуди централните банкови институции - Федералния резерв и Европейската централва банка (ЕЦБ), да налеят стотици милиарди долари и евро, а що се отнася до Резерва – да снижи основния си лихвен процент, но това не бе достатъчно нито да се спаси капиталът на някои...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 муспи 2008-11-10 21:15
1. Не купувайте нищо, - 89% от човечеството нищо не купува и това дава успокоение и радва. 2. Ако сте сглупили да притежавате ценни книжа, ликвидирайте ги, докато може нещо да се вземе от тях. 3. Ако имате кредиткарти, вземете каквото можете и обявете банкрут. 4. Най добре е да не употребявате пари, но ако не можете тази святост, харчете само за най необходимото, с хората си разменяйте стоки и услуги и в никой случай не влизайте в парични взаимоотношения , освен ако им подарявате безкористно. 5. Мразете евреите и тяхния дявол йехова. 6. Убивайте евреи при всяка възможност. 7. Кражби, измами и всякакви насилия срещу евреите, имащи за цел тяхното унищожаване, са осветени от Бога, след като те окончателно са се осатанили и нямат души. 8. Всеки доколкото унищожава евреи, дотолкова се освобождава от света, - в противен случай, ще си стои тук докато стане еврейн. 9. Не се отчайвайте, защото това им е изгодно. 10.Правете всичко това за да излезете от смъртта. Този който си мисли че прави всичко, но търгува, си е затворил изходната врата и се крепи от еврейското - няма никакви врати и други светове.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор