Статия, публикувана на 1/10/2008

Пиер Калфа, член на научния съвет на ATTAC, говорител на синдикалния съюз Solidaires.

МОРАЛИЗАТОРСТВО ИЛИ ЦИНИЗЪМ?

Брой 10 Октомври 2008
Изглежда, политическата класа и работодателското тяло откриха идеалната изкупителна жертва във финансовата криза: позлатените парашути, получени от някои работодатели в момента на уволнението им от съответните управителни съвети. Разбира се, получените милиони евро или долари чисто и просто са скандал, особено ако се съизмерят с участта, която очаква работещите в засегнатите предприятия. Но нима дървото не закрива гората?

Неолибералният капитализъм въведе един доста необичаен начин на връзка между акционерите и ръководителите на предприятията. За да се посветят последните изключително на създаването на блага за акционера, тяхното заплащане бе обвързано с курса на акциите, откъдето и особеното значение на избора при закупуване на акции в рамките на предприятието, тясно свързан с възнаграждението им. Следователно идва край на изработване на дългосрочни стратегии, настъпило е царството на финансовата логика: всичко, което качва стойността на акциите и увеличава дивидентите, е добро, останалото е лошо!

Тази логика бе легитимирана от новите международни счетоводни нормативи, които задължават активите да се остойностяват в съответствие с пазарната стойност, превръщайки борсовия курс в първостепенен индикатор за стойността на едно предприятие и разширявайки ефекта от сриване на курсовете, както може да се забележи напоследък.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор