НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ СРЕЩУ ФИНАНСОВАТА КРИЗА

Брой 1 Януари 2009
Световната финансова криза вече е в България, въпреки че когато тя се разрази в средата на септември 2008 г. отвъд океана, у нас имаше доста оптимисти (в т.ч. и в правителството и парламента), които ни уверяваха, че тя няма да ни засегне особено. Какъв ще бъде ефектът от нея обаче никой засега не може да прогнозира.

Първи я усетиха потребителите на кредити. Лихвите започнаха да растат, вноските по кредитите също. В добавка банките затегнаха отпускането на кредити. Дори има отказ на някои от тях да финансират покупки на панелни жилища. Повишиха се и изискванията към кредитополучателите. Консервативността в поведението на банките намери израз не само в свитото кредитиране, но и в завишаване на изискванията спрямо кредитополучателите - по-голям процент на самоучастие, по-високо ниво за остатъчен доход, повишена прецизност при проверка на платежоспособността на клиентите. Самоучастието доскоро бе между 10 и 20%, т.е. останалите 80-90% от стойността на жилището можеха да бъдат под формата на кредит. В началото на януари този процент вече е 70-80, а собственото участие се е повишило на 20-30%.

През ноември 2008 г. българските банки са отпуснали нови кредити на фирми и домакинства за 351.7 млн. лв. През 2007 г. средният месечен обем на новоотпусканите заеми е около 1.1-1.4 млрд. лв., а за първите шест месеца на 2008 г. той е около 1.2 млрд. лв. В резултат от новите условия на глобалната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор