БАНКОВАТА СИСТЕМА У НАС ЗАСЕГА УДЪРЖА НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА

Брой 4 Април 2009
Независимо че засега банковата ни система е относително стабилна и няма българска банка, регистрирана по българското законодателство, в т.ч. и клон на чуждестранна банка, която е в ликвидна криза, то са налице редица проблеми при банкирането у нас в последните няколко месеца. Един от проблемите не е само в надпреварата между банките по отношение на лихвите по депозитите, а в нарастване на лихвите по кредитите. Не почива на никаква икономическа логика често срещаното обстоятелство напоследък у нас – кредит, сключен през май или юни 2008 г., да се предоговаря по инициатива на банката с утежнени лихвени равнища, които варират между 3 и 5%. Понякога размерът на новите лихви по кредитите достига до 12-14%, а при потребителските заеми – 17-18%. Те често са непосилни както за кредитоискателите физически лица, които нерядко търсят начини да се отърват от ипотекираното в банката жилище, така и за заемоискателите юридически лица, тъй като изключително рядко в условията на криза има бизнес, на който нормата на печалба да е толкова висока.

Получава се един омагьосан и същевременно порочен кръг между 35 български банки, които за разлика от тези в САЩ, Великобритания (загубата на Роял банк ъф Скотланд бе рекордните 24,1 млрд. паунда) и в Германия (загубата на Дойчебанк е около 3,9 млрд. евро) запазват сравнително високите си печалби и хиляди длъжници, които са на ръба на оцеляването....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 муспи 2009-05-04 23:33
ИКОНОМИКА (кратък курс) "Икономикат а е за простаците" - Ахмет Доган. Едва ли някой е обърнал внимание, трудящите са вече дресирани, - как мачовете се играят на празни стадиони. А отборите премятат гигантски суми насам-натам, футболистите са богаташи? Когато цените на билетите бяха достъпни, стадионите бяха пълни, макар и телевизията да даваше мача, а и имаше някои трудящи се, които пестяха. Сега и на тях и на всички трудящи се одържат от дохода и вливат във футбола. Това е пазарната икономика, - в социалистическа та, футболът носеше доход на държавата, а тя вместо да подържа футболисти-милионери, го влагаше където има нужда, - в жилищтното строителство например - купи си сега апартамент! - тогава всички имаха. Излиза че диктатурата е необходимо пускане на кръв за да оцелее обществото. Опасна заблуда, - всичко зависи от еврейската концетрация. Където са много, ще назначат ЦСКА за шампион и апартаментите ще се разпределят под тяхен контрол, или пък - ще уредят да плащаш безброй несъществуващи работи и ако не си плащаш и ти не съществуваш, а съществуват само тези, които си имат едно шкафче, пълно с документи доказващи че съществува. На такъв е невъзможно да се доказва че е беден (виж американците), и бизнеса не работи с него като го кандърдисва, а само взема. И всичко това е така достъпно, така хубаво!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор