МОДЕРНИЗАЦИЯ, СОЦИАЛНИ ЦЕННОСТИ, СИГУРНОСТ И ПРОГРАМНО ОБНОВЛЕНИЕ НА ЛЯВАТА ПАРТИЯ( I ЧАСТ)

Брой 4 Април 2009
Модернизацията на европейска България и програмното обновление на лявата партия се осъществяват в контекста на историческите предизвикателства, свързани с новите глобални и евроинтеграционни реалности, процеси и тенденции. Това е третата поред модернизация. Първата започва след Освобождението (1878 г.) и трае до 9.ІХ.1944 г. Втората модернизация е свързана с етапа на социалистическо строителство и развитие на българската държава и нейното общество до 10.ХІ.1989 г. През всеки от трите етапа лявата партия лансира и се бори за осъществяване на идейно-политически програми, легитимиращи нейни модели за модернизация на държавата и обществото.

Модернизациите на България протичат в контекста на две исторически епохи. Първата модернизация се случва изцяло в епохата на Модерността. Краят на втората попада в зоната на започналата в развитите западни държави и общества постиндустриална епоха. Последната, третата модернизация ще се осъществява в епохата на постиндустриалното или на постмодерното развитие на света, Стария континент и България, на нейната държава и на нейното общество.

Между първата и втората модернизации има и редица фундаментални различия, обусловени от характера и спецификата на типа на държавно-обществено устройство и развитие на страната. В този контекст третата модернизация се отличава от предишните две. Това обстоятелство...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Пижо 2009-05-02 16:18
бръщолевици-какъвто беше до 1989 такъв и остана авторът след 1989
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор