Статията изразява личното мнение на автора и не ангажира редакцията и която да било официална институция или организация.

Магистър по международни отношения, доктор по геополитика в Университета Париж-8

ГЕОПОЛИТИКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В НЕЯ

Брой 4 Април 2009
Настоящата статия е опит да се състави „обобщена скица” на геополитическата същност на Европейския съюз (ЕС), която да послужи за достатъчно надежден ориентир при формиране на политическите позиции на България. Този подход налага съзнателно схематизиране или опростяване - в допустимите рамки, разбира се, - на предмета на проучване, доколкото главната цел е не изчерпателен анализ на изключително сложната природа на ЕС, а формиране на сравнително цялостна и всеобхватна представа за него.

Геополитиката на ЕС е резултат от вътрешното и донякъде външно съотношение на силите, доколкото на този етап той не притежава достатъчно силна колективна идентичност в политическата област, която да доминира над националните интереси на съставляващите го държави-членки. От друга страна, геополитическата структура на ЕС, като резултат от съотношението на силите между неговите държави-членки, трудно може да се определи по друг начин, освен като аморфна или поливариантна.

В областта на общата външна политика ЕС е многополюсна система, в рамките на която решенията се вземат обикновено с единодушие, т.е. всяка държава-членка разполага с право на вето по въпроси от жизнено значение за нея. В същото време, така дефинираният „многополюсен” ЕС следва да посреща сериозните предизвикателства на глобалната външна среда, която може да се определи като еднополюсна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор