НЕСЪСТОЯЛАТА СЕ АЛТЕРНАТИВА: ПРОЕКТЪТ „К“ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ

Брой 4 Април 2009
През пролетта на 1943 г. между Вашингтон и Лондон се активизира дискусията относно предпочитан маршрут за нахлуване в окупираната от нацистите Европа. Именно в този момент, според американския историк Майкъл Бол (1), се поставя въпросът за възможно откъсване на България от нацистката ос.

След разгрома на хитлеристите при Сталинград цар Борис ІІІ започва индиректни контакти със западните съюзници. Макар предпазливи и плахи, сигналите, предавани от дипломатическите ни мисии в неутрални държави, се оценяват от разузнавателните служби на съюзниците като “нарастващо желание на царя за излизане от войната” (2). Особено показателно е преместването на пълномощния министър Драганов от Берлин в неутрален Мадрид. Първан Драганов, за когото се мълви, че е полубрат на Борис ІІІ , е един от най-доверените царски хора и няма съмнение, че новата му мисия е свързана изцяло със сондиране съюзническите намерения спрямо България.

Доверени дипломати и лично приближени на царя лица установяват преки контакти с представители на САЩ. Г. Кьосеиванов – пълномощен министър в Берн и бивш министър-председател, и М. Милев – български консул в Женева разговарят с ръководителя на американското разузнаването Алън Дълес; Л. Пулев – личен пратеник на царя – с бившия американски пълномощен министър в София Дж. Ърл, който се оказва в Анкара; другият личен пратеник на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови