ЗА „КОМУНИСТИЧЕСКАТА АКАДЕМИЯ“ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА

Брой 4 Април 2009
На 19 март т.г.. в препълнената от бивши сътрудници на ВПШ – АОНСУ зала на “Позитано” № 20 бе отбелязан 60-годишният юбилей на Партийната академия. Тук поместваме словото на последния ректор на Академията, подготвено по поръчение на оперативно бюро.

Поканени сме на юбилейна среща, не на научен форум или на сбор на ветерани и може да се каже, че присъстваме по зова на спомените, а не от друг интерес. Различни съображения могат да оправдаят подобно напомняне.
1.
Грижи за идейно-теоретическата и политическата подготовка на кадрите си социалистическата партия полага още от годините на своето създаване в началото на ХХ столетие. На 31 октомври 1920 г. в големия салон на Работническия дом в празнична обстановка е открита първата школа на партията. Присъствали са Димитър Благоев, Васил Коларов и други ръководители на партията.

“Нека се надяваме – казва тогава Д. Благоев, – че в недалечно бъдеще нашата скромна школа ще се превърне в комунистическа академия на Българската социалистическа република.” В откритата тогава двегодишна школа лектори са били Васил Коларов, Георги Димитров, Христо Кабакчиев, Тодор Петров, Георги Бакалов и др.

В последвалите след 1923 години на фашистки изстъпления школата е закрита, а нейните дейци – подложени на гонения. С победата на социалистическата революция след други две десетилетия, на своя V конгрес...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #1 проф.д-р Игнатов 2009-06-03 16:48
По инциатива на Тодор Павлов, Ганчо Ганев и негови първи заместник чл кор проф дфн Панайот Гиндев се създава Програма А-9 за световни икономически сравнения с ръководител д-р хабил на ин Любомир Андреев-университетски професор в Берлин и с български и чуждестранни /вкл и от западните страни/ учени и експерти.В тясно сътрудничество с университети,НИ И,банки,съюзи от СССР,ГДР,УНР,ЧС СР, ФРГ/института за световно стопанство при университета Кил в който работи проф дин Тодор Цочев-близък приятел на проф Андреев, Института за източна Европа-Западен Берлин в който проф Андреев чете лекции ,Института за икономически изследвания-Западен Берлин при който д-р Хайнрих Маховски води секция за соц страните,народо стопанския отдел на Берлинер банк, Института за световни икономически сравнения-Виена,и зудосейропа института Виена и този в Мюнхех. Тази програма опираща се на световните икономически анализи в докторската хабилитационна дисертация на д-р Любомир Андреев защитена 1964 в Хумботовият университет Берлин,западна и източна литература,мегд ународни форуми,конферен ции консултации -даваше презицни диагнози, алтернативни терапии, модели в конфронтация с апологотечнита, догматична,схол астична позиция и политика и в самото АОНСУ.Програмния авторски колектив на Програма А-9 не беше долюбван.В него отказаха да участвуват тогавашните фаворизирани икономисти Никора Попов,Стоядин Савов,Михайл Савов, Любен Берову Тодор Вълчев.Само проф Асен Кътов,проф Панайот Гиндев,Ганчо Ганев оказваха безрезер ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор