БАЛКАНСКИТЕ ЛИТЕРАТУРИ - БЛИЗКИ НЕПОЗНАТИ

Брой 4 Април 2009
Балканските литератури (лично аз бих предпочел понятието литературите от Югоизточна Европа, името Балкански полуостров идва през 1808 г. от една карта на немския географ Адолф Зайне ) са отдавна обект на сериозни литературоведски и културологични изследвания у нас и в някои от страните на региона. Ние имаме добра стара традиция в този дял от литературознанието, имаме и сериозни автори днес.

И въпреки това, мисля, че повечето от балканските литератури са „близки непознати”. Провинциалният ни комплекс на малки и изстрадали народи (главно поради турското робство, спряло развитието ни за векове) ни кара да гледаме с възторг към всичко западноевропейско и да не ценим нашето. А то е доста интересно и богато, особено в сферата на изящната словесност. Защото, убеден съм, че една гръцка или една румънска поезия (а също и българската и сръбската) превъзхождат редица национални поетични школи от Стария континент, да не говорим за Северна Америка, където поезията е по-скоро вид проза... Но нали сме си малко сноби, за нас поетите на Холандия, Швейцария, Щатите, Финландия или Португалия струват като ли много повече от нашите. И открай време ние ги превеждаме и издаваме повече. Защото са чуждоземни, западни! Така мислят повечето наши издатели, така мислят и книжарите, които дори не поръчват тези книги.

През 60-те години се роди една много добра идея, беше след...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 ВАСИЛЕВ 2009-06-11 10:19
Турската културна експанзия в България е неоспорим факт: българските народни читалища в Южна България са нправо турзицирани и са станали центрове за пропаганда на исляма - там децата пеят химна:"Турция е в сърцето ми!!!! Закрити са стари бг театри, а са открити турски със самодеци за майнета! Балкански лит срещи, субсидирани от Анкара с преобладаващо турско участие, а Турция дори не е балканска, а е азиатска страна! Турците и ДПС вече сериозно прекалиха и търпението на българите се изчерпа! В самата Турция за българи не може дори да се говори, те са потурчени и нямат право да се назоват българи! Тук вината е на колебливата ни политика спрямо тази Пета колона на Анкара!
Цитиране
 
 
-1 #1 С. Карабашев 2009-05-12 21:49
Твърдението, че в Южна България се организират `балканските литературни срещи... с турски пари` е несериозно !
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор