ЕКЗОРСИСТКИЯТ РЕВАНШ НА ПОПУЛИЗМА

Брой 5-6 Май-Юни 2009
Нейно величество Историята притежава удивителната дарба да преражда някои свои "любимци" във времето, и то в нови изображения. Родени в конкретно-исторически времена или общества, радващи се на заострено внимание и обсипани с не-вероятни грижи, след време такива феномени - "любимци" някак се превръщат в нейни отегчителни досадници или дори в омраз-ници, които тя с капризен жест (бързо или по-бавно) сваля от своята сцена, на които отнема своето благоразположение, заме-няйки го с тежки присъди. (Още от Хайдегер знаем, че в епохата на настъпателни светогледи всички отношения със света сякаш се свеждат до съда над него. А времето на исторически разриви, на преломни обществени събития или на драматични сътресе-ния винаги е време на разпространение и агресивно проявление на настъпателните светогледи) Обаче след някое изтекло исто-рическо време в други или и в същите географски и социално-пространствени координати тя сякаш отново, с внезапно и с не-подозирано избликнал плам или с трудно обяснима страст и симпатия възражда, но вече в преродена форма, тези свои "лю-бимци", на които преди това тя - Историята - е отредила с хлад-ната си пресметливост зла участ.

Подобни исторически митарства, невероятни социокултур-ни или политико-идеологически премеждия могат да се разкажат твърде увлекателно (общо или конкретно) и за феномен като популизма.

Роден...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 муспи 2009-07-12 04:13
самият Синедрион ще се настанят на този полуостров. Вашето присъствие даже ще е желателно, то ще придава икономически оправдана зрелищтност, и за вашите литургии телевизиите ще плащат като за футболни мачове. Най укрепналите духовно от вас ще имат разкошни къщи с басейни в дворовете и хареми от бели робини, и ще ходят до манастирите с мерцедеси, шофирани от българи и сърби, за които живота и вселената ще се свеждат до това - колко ще им пуснете когато ви отворят вратата. Гои, вие вече ще престаните да сте гои - че това за бога не е невъзможно. Вие непрекъснато възнасяте молитви за нещо в повече, - ще получите нещо, дето не може и да си представите - ще станете евреи.
Цитиране
 
 
0 #1 муспи 2009-07-12 04:02
Господа култови работници, шалом! Ние с вас симпатизираме на един и същ бог и въпреки неговото символично съществуване, имаме обща цел - царството му. За да не изпадаме в безброй ереси, уточняваме, - царство на изгодата, парите и любовта. На изгодата - защото тези които се опитват да се надбягват с нас ще бъдат унищожени, - на парите - всичко в това царство, от изгодата до любовта има разменна стойност. Стойност, определена от тези дето имат най много пари, а за останалите това е пазар, даже, а и най вече, на любовта. Ние по икономически причини сме я градирали, - любов на тези дето имат достатъчно пари (тези дето нямат въобще, са ликвидирани) към имащите, и висша любов - наслада, върху тръпнеща от възбуда плът, венец на творението на нашия бог. Но не всичко е така прекрасно в този свят. Тези които не могат или не искат, което е едно и също, защото се проектира върху света по един и сэщ начин, да правят пари, ни мразят. Те са се въоръжили с учението на онова копеле и воюват срещу царството. Но ние няма да позволим тази мерзост. НАТО ще поеме защитата на Атон, това ще рече че Израел ще го покрие със своя ядрен щит. Що се отнася до миротворческите отряди, това ще бъдат турски войски. Най после Атон ще виде процветяване, - скоростни магистрали, луксозни хотели, увеселителни заведения, плажове и то нудистки - защото йехова предпочита да дава там където могат, и той знае да дава точно там, където най много е дал. И той може. При това положение много еврейски бизнеси, а и самия ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор