ВЪПРЕКИ ВСИЧКО - 50 ГОДИНИ СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ В КУБА

Брой 5-6 Май-Юни 2009
Когато на 27 октомври 1492 г. Колумб достига северния бряг на Куба, той не успява да сдържи възхищението си: "Господи, това е най-прекрасната страна, която някога са съзирали човешки очи." Но райската красота на тропическия остров впоследствие се превръща в проклятие за неговите жители. През столетията на кървавото колониално робство испанските конквистадори избиват коренното индианско население и го заменят по плантациите с чернокожи роби от Африка. Така възниква онази възхитителна сплав от бели и черни креоли, мулати, метиси и индианци, която днес представлява населението на Перлата на Карибите.

След драматични исторически превратности от началото на миналия век гордият и свободолюбив народ на Куба е осъден да съществува под агресивната сянка на могъщия северен съсед, Съединените американски щати. Още през ХІХ век те откровено заявяват своя неприкрит апетит към красивия остров и предлагат на Испания да го откупят. Известна е крилатата фраза за "зрелия плод": "Недопустимо е да се остави такъв великолепен плод, като Куба, да лежи незабелязан на земята." Създадената през 1823 г. "Доктрина Мънроу" с идеята "Америка за американците" се превръща в правова и морална основа на експанзионистичната политика на Щатите в Латинска Америка.

Сецесионната война от 1861-1865 г. и отмяната на робството през 1868 г. в САЩ провокират избухването на първото всеобщо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор