Магистър по международни отношения - СУ "Св. Климент Охридски", студентка по право. Председател на Център за европейски и международни изследвания. Член на българското дипломатическо дружество.

КАКВО ЗНАЕМ И НЕ ЗНАЕМ ЗА ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

Брой 5-6 Май-Юни 2009
Интернационализмът е неизменна част от социалистическата идея. Затова не е странно, че през последните 50 години, успоредно с процесите на задълбочаване на интеграцията на европейските държави, социалистическите партии на континента изграждат едно от най-сплотените политически семейства - Партията на европейските социалисти.


Малко история

Още с обявяването на плана "Шуман" за обединена Европа през 1950 г. в рамките на Социалистическия интернационал левите партии от Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Италия създават работна група по въпроса, която се превръща в първата институционализирана форма на сътрудничество на социалистическите и социалдемократическите партии на европейско равнище. В рамките на Парламентарната асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) се формира Група на социалистите. Година по-късно, през 1953 г., тази група има постоянно действащи бюро и секретариат със седалище в Люксембург. Единната Група на социалистите продължава да съществува и в Европейската парламентарна асамблея, създадена с Римските договори. За първи председател на Групата е избран Гай Моле.

Успоредно със сътрудничеството в рамките на парламентарната група социалистическите партии от шестте страни-основателки на европейските общности поддържат тесни контакти помежду си. През 1956 г. те създават координиращо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 какво не знаете 2009-06-26 20:28
Не знаете например, че в ПЕС няма партии, които да сключват предизборни коалиции с партии като тези на Цветелин Кънчев, Тома Томов или Минчо Минчев! Но скоро ще го разберете...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови