Роден през 1979 г., доктор по география. През 2008 г. защитава дисертационен труд като редовен докторант към катедра „Социално-икономическа география” на СУ ”Св. Климент Охридски” на тема „Развитие и управление на човешките ресурси в Северозападна България”. Специализации – в Белградския университет и в Шльонския университет в Полша. Автор на книгата „География на населението и селищата/кратък терминологичен речник” (2006) и на 14 научни статии и доклади от конференции.
Основни научни интереси – география на населението, социална и икономическа география, регионално развитие, политическа география и цивилизационно развитие на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа. В момента живее и работи в Полша.

СТРАНИТЕ ОТ ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА - 20 ГОДИНИ СЛЕД "НЕЖНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ"

Брой 9 Септември 2009
2009-та година заема особено място в историческата памет на народите от Централна и Източна Европа. Навършват се 20 години от началото на обществено-политическите трансформации, довели до установяването на пазарна икономика и парламентарна демокрация. Отбелязват се също и кръглите годишнини от встъпването на част от страните от региона в НАТО и в ЕС.

В постсоциалистическите страни от Централна Европа юбилейната година се очертава като не по-малко богата на горещи събития, макар и не толкова съдбоносни в сравнение с тези от „революционната" 89-та. Световната финансова криза взема за свои заложници управляващите политически елити. В началото на годината унгарският премиер подаде оставка, падна и чешкият кабинет, при това в периода на председателство на Европейската комисия. Сравнително по-стабилна, поне „отвън", изглежда политическата и икономическата ситуация в Полша и в Словакия. Въпреки това на полската политическа сцена, където след демократичните промени се смениха цели 14 министър-председатели, не липсват традиционните интриги между партии и отделни политици в битките за исторически символи и морални заслуги. В началото на май самият Лех Валенса даде на съд президента Лех Качински, който в телевизионно интервю обяви, че през 70-те години легендарният лидер на „Солидарност" и носител на Нобелова награда за мир бил агент на тайните служби...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови