ИМАЛО ЛИ Е ФАШИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ? ( I част)

Брой 9 Септември 2009
До неотдавна в научните среди у нас преобладаваше схващането, че политическата промяна на 9 септември 1944 г. трябвало да ликвидира преди всичко фашизма в България, че тази задача била не само общонационална, а и общодемократична в глобален мащаб и произтичала от волята на Великите сили, от общата борба на Великобритания, Съветския съюз и САЩ, които през годините на Втората световна война се оказаха начело на антифашистката коалиция.

Имало ли е обаче фашизъм в България?

На пръв поглед въпросът би трябвало да бъде безсмислен, nonsense. След като България в продължение на години е била член на фашисткия Тристранен пакт, поставила се е в услуга на фашистката Ос, обявила е война на две от водещите сили на антифашистката коалиция - Великобритания и САЩ, след като управляващата върхушка е предоставила територията на страната, всичките й природни, стопански и човешки ресурси на разположение на нацистка Германия за целите на агресивната й война срещу силите на антифашистката коалиция, отговорът би трябвало да бъде утвърдителен: да, в политическо отношение България определено е била фашистка държава.

И все пак въпросът не е просто реторичен, защото напоследък се чуват гласове, че в България не е имало фашизъм. Отделни историци, социолози, политолози, които до неотдавна убедително доказваха едни или други характерни аспекти на фашистка, дори...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #2 нИКОВ 2009-09-28 23:28
МОНАРХОФАШИЗМА В бЪЛГАРИЯ БЕШЕ ВАРВАРСКИ И ЗВЕРСКИ
Цитиране
 
 
-1 #1 красимир 2009-09-10 20:32
Толкова приказки изписва този автор, за да докаже, че в България е имало фашизъм, като се опира на други автори и Д-р Желев. Защо авторът не се опита да докаже, че фашизма е държавно монополистичен капитализъм - империализъм. Тогава ще може да намери много повече доказателства, за това какво е фашизма. Но неговата цел е да оправдае държавния държавно монополистичен капитализъм - империализъм като "обществен" социализъм или комунизъм. Да оправдае и фашизма сега в Русия, като уж демократичен режим, а не фашистки режим на Путин.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови