ИМАЛО ЛИ Е ФАШИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ? ( II част)

Брой 9 Септември 2009
Някъде в тази йерархична структура трябва да търсим мястото на лидерите на сателитните държави. Като се има предвид, че във външната политика нацизмът претендира за глобално господство, че за Хитлер

"нито една държава не е завинаги чужда, че според нацисткия закон целият свят попада под разпоредбите на неговото законодателство, че този закон действа далеч отвъд германските граници и предвижда наказания за не-германци", както подчертава изрично Х. Аренд (67), не е нужно голямо въображение да си представим как се е чувствал цар Борис ттт - синът на Фердинанд Лисицата, наследник на една от най-разклонените европейски династии, водеща потеклото си от английския крал Джеймс т Стюарт, в кръвно родство с всички европейски кралски фамилии - когато е трябвало да рапортува пред австрийския ефрейтор Шикългрубер? Или пред неговите райхслайтери?

Цар Фердинанд също раболепничеше пред германския кайзер Вилхелм тт. Но това бяха взаимоотношения в рамките на йерархичните канони на рицарството, взаимоотношения между короновани глави, между "братя", както се титулуваха помежду си императорите и царете. Може да се приеме, че в тази йерархия и при сложилите се в началото на ХХ век политически отношения между Германската империя и княжество (по-късно царство) България, отношението към кайзер Вилхелм е било като към primus inter pares, като към пръв между равни.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 красимир 2009-09-10 20:43
Да даваш толкова използвана литература е признак, че искаш да припишеш всичко на тези автори, макар, че основната теза се представя от автора на това писание. В българия е нямало фашизъм, а е имало авторитарен режим на цар Борис трети. Авторът прави някои недоказани допускания на базата на които гради своята теза. Например едната от тях е че в България фашистка партия е обкръжението на царя в двореца. А такова допускане говори, че тезата на автора е неправилна.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови